Taleskræk er skræk for at tale i større forsamlinger, ofte offentligt og foran mange mennesker, eller sceneskræk foran et publikum. Vi kan alle opleve nervøsitet, hvis vi skal til eksamen, til jobsamtale eller lave en præsentation, hvilket er en helt naturlig følelse - angst for at tale er derimod en overreaktion, hvor kroppens nervesystem er på overarbejde. At se dét, at tale foran andre, som et skrækscenarie kan skyldes mange forskellige ting, men er altid muligt at arbejde med.
Der kan være flere årsager til, at man er angst for at tale foran andre. Nogle har f.eks. et indre behov for altid at ville performe bedst muligt, at det ofte kan skabe en præsentationsangst, fordi man stiller for høje og urealistiske krav til sig selv. Andre er måske ikke forberedte nok og mangler øvelse.
Overordnet set er der følgende tre former for taleskræk:
Afhængigt af årsagen til ens taleskræk er det forskelligt, hvordan folk reagerer i de situationer, hvor man skal tale foran andre - om det er en tale til fødselsdag, konfirmationstale, bryllupstale, takketale, velkomsttale eller en præsentation af sig selv. Dog er der nogle fællestræk, som typisk er fremtrædende.
Typiske tegn på taleskræk:
Har du oplevet nogle af ovenstående symptomer? Du kan teste, om du har angst for at tale, ved at tage vores angsttest og se, om du viser tegn på angst.
Er du bange for at tale foran andre? Så kan Terapeutmatch tilknyttede psykologer, psykoterapeuter eller coaches hjælpe dig med at lære, hvordan du kan håndtere din angst og tale mere frit. Uanset om det er præsentationsangst, sceneskræk eller eksamensangst, kan vores mentorer hjælpe dig med at få mere selvtillid og dermed performe bedre, så du undgår, at det udvikler sig til f.eks. stress.
Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte Terapeutmatch. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.